Get Adobe Flash player

Tetőjárda információk

Dokumentum letöltése

Tetőjárda információk

 

A kéményseprő ipari szolgáltatást a kéményseprő vállalat, külön jogszabályban és feltételekkel gyakorolja.

A kötelező közszolgálat ellátásához a helyi feltételeket a tulajdonosnak kell biztosítani!

Tetők kiegészítő-és biztonsági szerelvényei

Beépítéséi útmutató biztonsági tetőjárda és lépcső szereléséhez

A tető karbantartásához szükséges biztonsági szerelvények alkalmazására az alábbi szabványok vonatkoznak:

- MSZ EN 516-1998 “Előregyártott tetőtartozékok. A tetőn való mozgás szerkezetei, Járdák, lépcsőfokok, tipegők.”

A tetőn lévőkémények megközelíthetőségét a karbantarthatóság biztosítását az OTÉK 74. §-ban előírtak szerint kell kialakítani:„(7) Az égéstermék-elvezetőbiztonságosan ellenőrizhető és tisztítható legyen”

Az UNIVERZÁLIS tartókonzol beépítése:Az (1./ábra) előre felszerelt min. 100x30mm szerelőlécet (1) a tetőléchez hasonlóan a járda hossznak ill. a lépcsőszélességnek megfelelőszakaszon végig kell építeni és szarufánkét, két darab 4,5x45mm méretű facsavarral (2) a tetőszerkezethez kell rögzíteni.Az UNIVERZÁLIS konzolok (3) elhelyezése a beakasztószár a szerelőlécre ütközésig történőhúzásával, majd azt két darab 4,5x45mm méretű facsavarral (4) rögzíteni kell. Az UNIVERZÁLIS tartószerkezet (2./ábra) torziós kialakítású, hogy a beakasztószár (1) és a kiemelt hajlított konzol elem (2) közé becsúsztatott cserép a különbözővastag cseréptípus követelte magasság, mindenkor biztosítva legyen.

A biztonsági tetőjárdák és lépcsők(2. ábra) az MSZ EN 516:1998 szabványban foglaltak figyelembevételével lettek kialakítva.A tartószerkezet beépítésénél a szerkezetre esőteher miatt, a cserépre és az azt érő hó és szélterhelésekre méretezett tetőléc statikailag már nem alkalmas a tartókonzol rögzítéséhez.A biztonságos járás érdekében szükséges a tetőléc magasságával megegyező vastagságú legalább 10cm széles szerelődeszka vagy min. 60/40mm méretű szerelőléc beépítése a tetőlécek közé.A járórácsok az egyszerű(univerzális) közvetlenül szerelő(vendég) lécre akasztható, konzolokra építhetőek.Az összefordított 30x5mm laposvas konzol íves felületén kialakított összefúrt furatok biztosítják, (5) a konzolrészek egymáshoz képest az azonos síkban történőelfordítását így az a tetőhajlásszögnek megfelelőbeállíthatóságot tesz lehetővé, 10°-60°hajlásszög között, és a felsőíves konzolra, a fogadólapos acél tartóelemre szerelt járórács biztosítja a járást a tetőn. A tetszés szerinti 400 –800mm hosszméret közötti tetőlépcsőkhöz darabonként két konzol beépítése szükséges, a tetőjárda elemek megfogására, alátámasztására és rögzítésére, (a szarufakiosztásnak megfelelően) maximum 800mm távolságra kell a konzolokat szerelni.Előnyük, hogy szinte valamennyi tetőcserép típushoz alkalmazható és könnyen szerelhető.