Get Adobe Flash player

Mi is az a kémény:

A kémények területe az építészet és az épületgépészet között található, valahol félúton.
Az építésznek az a fontos, hogy a kémény ne rondítsa el nagyon az általa megálmodott “művet”, míg az épületgépész a biztonságos égéstermék-elvezetést és az energiatakarékosságot tartja szem előtt.

Komfortos életünkhöz hozzátartozik ma már az épületek igényszerinti fűtése és az állandó hideg-melegvíz. A különböző tüzelőberendezésekből – a felszabaduló hőmennyiség hasznosítása után – az égésterméket, mint “hulladékot” el kell távolítani.

 

Az egyedi kémény egy-egy lakószintről vezeti el az égésterméket. Egyszerűen szólva azé a kémény, akinél a tisztítóajtó található.

A gyűjtőkéményre több, egymás felett elhelyezkedő lakás tüzelőberendezései vannak rákötve, és csak a kémény alján van tisztítóajtó.

A nyíltégésterű gázkészülékek a helyiségből kapják az égési levegőt, és a készülék áramlásbiztosítóján (ez egy biztonsági berendezés) keresztül úgynevezett hígítólevegő keveredik a helyiségből az égéstermékhez. Fontos itt megjegyezni, levegő utánpótlásra mindig szükség van (légbevezető, vagy kerámia rács beépítése)

A zártégésterű gázkészülékek a helyiség légterétől hermetikusan elzártak, azaz az égési levegőt is a szabadból nyerik, két kivitelezési módszer lehetséges a duplafalú kéményből (koncentrikus, cső,- a csőben), vagy szétválasztott rendszer.

 

Fontos itt megjegyezni csak egyfajta anyagból lehet kiépíteni az égéstermék elvezetőt vagyis nem lehet keverni!!!

Egy biztos, célszerű mindig a megfelelő szakemberrel érdemes kiviteleztetni a kéményt mert akkor abból baj nem lehet.

És mit jelenet a szakember szó a mi körünkben ? Ha legalább van az ÉMI Kht – által minősített dokumentuma.

 

emi